TÜED, TBMM’DE SEYYANEN EK ZAM VE İNTİBAK ÇAĞRISI YAPTI

TBMM Başkanlığı tarafından 15.01.2024 tarihinde esas komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen; 2/1918 Esas Numaralı “İşsizlik Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin 18.01.2024 Perşembe günü Saat:13.00’te gerçekleştirilen komisyon toplantısına derneğimizi temsilen; Hukuk Danışmanımız Av. Cafer Tufan Yazıcıoğlu ile Araştırma Müdürümüz Namık Tan katıldılar.

Emekliye yapılacak olan ek refah payı düzenlemesini de içeren kanunun Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde söz alan Araştırma Müdürümüz Namık Tan yaptığı konuşmada emeklilik sisteminin sürdürülebilir olmaktan uzaklaştığını belirterek şunları söyledi; “En düşük emekli aylığı asgari ücrete endekslenmeli ve bu kalıcı olmalıdır. Her dönem; 7500, 10000, 15000 gibi rakamların bu şekilde tartışılması doğru değildir. Asgari ücrete endekslenerek en düşük emekli aylığının en azından açlık sınırının üzerinde kalacak şekilde iyileştirilmesini talep ediyoruz.

İkinci olarak; asıl sorun 2023 yılında 1. altı ayda emekliler % 25 zam almıştı. İkinci altı ayda ise, memur emeklilerine enflasyon farkı da verilerek % 49,25 oranında artış yapıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de aynı oranın uygulanmasını talep ediyoruz.

Sosyal Güvenlik sistemimizde, aylık hesaplama sistemleri maalesef farklılıkları artıran, kayıpları çoğaltan ve eşitsizlikleri de zirveye taşıyan bir mevzuata dönüşmüştür. Dolayısıyla intibak yapılarak tek bir aylık hesaplama sistemine geçilmeli ve bütün emeklilerin prim kazancına göre, prim ödeme gün sayısına göre hak ettikleri aylık esas aylıkları olmalıdır. Bunun için de aylık bağlama oranları, güncelleme katsayıları tüm dönemler için tek bir sisteme dönüştürülmelidir. Bilindiği gibi şu an bizim aylık hesaplama sistemimiz karma sistem üzerinden yapılmaktadır. 2000 öncesi hizmetler ayrı, 2000-2008 arası ayrı ve 2008 sonrası ayrı bir hesaplama uygulanmaktadır. Bu karışık sistem gerçekten kendi içinde de emeklilerden günü çok olanları, kazançları yüksek olanları mağdur ettiği gibi asgari ücretle çalışanların aylıklarını da düşüren bir kurgu olmuştur.

2000 öncesi emeklilerin intibakı, 2013 yılında 6283 sayılı kanunla, Ak Parti iktidarı döneminde yapıldı. Aynı şekilde, 2000 sonrası emeklilerin intibakının yapılması ve gelecekte emekli olacakların da bir noktada intibaklarının güvence altına alan mevzuat değişiklikleri önem arz etmektedir. Eğer bu değişiklikler, sayın Cumhurbaşkanımızın “Emekliler Yılı” ilan ettiği bir dönemde yapılırsa bütün emeklilerin mutlu olacağı aşikardır”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir